© Rootsville.eu

De Egels
Eagles Tribute
Stamineeke Webbekom (22-12-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: De Egels
info club: Stamineeke

© Rootsville 2023


Plots zag ik op de affiche van de extra dag bij Hookrock de naam van 'De Egels' verschijnen en hoorde ik het in alle eerlijkheid in Keulen donderen. Het was Vastenavondt (Piet) die dan aan den toog enige verduidelijking wist te brengen en zo klaarden de wolken bij me op door het vernemen dat het muziek van de 'Eagles' betreft.

Zo verscheen 'Just in Time' dat deze 'Egels' zouden optreden in 't Stamineeke' in Webbekom en toen ik even op het 'www' kwam te surfen zag ik dat deze band uit 6 personen bestaat en zo kom ik toch even de wenkbrauwen te fronsen want het is al moeilijk genoeg om er drie personen in het vizier te krijgen, Eventus docebit. Maar 'Curiosity Killed The Cat' en dus op vrijdagavond nog een gaatje gevonden tussen David Ronaldo en Luka Bloom en zo gaat het dus richting 'Stamineeke' alwaar de lat hoog zal gelegd worden.

Het verhaal van de 'Eagles' begint begin jaren 70-tig en zijn, ondanks een turbulent decennium, nog steeds actief. Ze begonnen als begeleidingsband van Linda Ronstadt waarna ze bekendheid verwierven door hun prachtige en meestal hoogstaande harmonieuze songs. Ze bestegen de ladder van de roem als Californische countryrock band. Dus herinneringen genoeg om er een mooie avond van gaan te maken al ontstond er bij mijn 'compagnon de route' en mezelf al in de auto de vraag hoe 'Hotel California' zou gaan klinken.

Het verhaal van deze 'De Egels' begint zo een erstal maand geleden toen enkele muzikale vrienden het idee kregen om een coverband te gaan oprichten. Van wie? van de 'Eagles'? Ik moet me al meteen beginnen te verontschuldigen want Martin Sout aan de percussie hadden ze gewoon wegens plaatsgebrek midden bij de bezoekers gedropt en zodoende geen foto'ke.

Bassiste Ilse Van den Broeck en ook gitarist Yves Vandermotte had verstek laten gaan en zo werd Hedwig Van Cauwenbergh de vervanger van Joe Walsh. 6-2+1 geeft dan 5 met aan de keys en op gitaar Walter Vandersypen. De vocals werden voornamelijk verzorgd door Feike van den Oever en Jos Van Passel.

Meteen bij het betreden van het 'Stamineeke' zagen we één en al chaos waaruit we dus ook zonder de history te kennen van deze 'De Egels' konden opmaken dat ze nog maar in de startblokken staan van hun carrière. Wel hadden ze vanuit Rotselaar een ganse bus fans meegekregen en die zouden dan gaan zorgen voor het applaus.

Naast ons stond een prachtige 'Bose' zuil maar daar kwam geen noot muziek uit. De setlist had ik al in handen gekregen en dus zo ook geen 'Hotal California'. Ah nee, want de Joe was er niet bij. Openen doen ze met 'Saturday Night' uit het 'Desperado' album van 1973. Bij het volgende en wat mooi had kunnen zijn kregen we 'Tequila Sunrise' maar blijkbaar was er tussen de talrijke kabels een slechte connectie en kregen we al bang dat de vloek van de echte 'Eagles' ook hier vanavond zou gaan toeslaan.

Ik ben geen muzikant en zal me er ook nooit voor uitgeven maar één iets wat ik haat is het aflezen van teksten. Hoe kan je nu gevoel in een mooi nummer als 'Tequila Sunrise' leggen wanneer je ieder woordje moet aflezen. Soit, naar gelang de chaos verminderde werden de nummers beter. We zappen dus verder naar songs als 'Love Will Keep Us Alive' en 'Peaceful Easy Feeling'.

'Take It Easy', 'New Kid In Town' en 'Lying Eyes' allemaal nummers die we kennen en waarvoor we in eerste instantie voor naar hier waren gekomen. Tot groot jolijt van hun aanhang sluiten ze hier af met 'Desperado' toch wel van origine een van de mooiste country ballads ever. Van mij krijgen ze een zowiezo een pluim op hun hoed voor het brengen van 'Please Come Home For Christmas', het enige kerstliedje dat ik tijdens de laatste concerten heb kunnen horen. Miischien ook denken aan tribute voor Robert Zimmerman!